Pozbywanie się grzybicy może być proste

Dodane: 18-07-2016 19:08
Pozbywanie się grzybicy może być proste grzybica candida

Candida albicans - jak ją zdiagnozować?

Preparat bezpośredni

W przypadku kandydozy powierzchownej biomateriał zanurzany jest w roztworze KOH, który niszczy keratynę nie wpływając na komórki grzyba. W preparacie mikroskopowym C. albicans widoczne są blastospory (pączkujące komórki), pseudostrzępki, czasami strzępki prawdziwe.

Hodowla

Grzyb wzrasta na pożywce Sabourauda w ciągu 2-4 dni, tworząc białe do kremowych kolonie, o masłowatej konsystencji. Brzeg kolonii jest gładki, czasami frędzlowaty ze względu na wytwarzaną grzybnię.

Wstępna identyfikacja opiera się na stwierdzeniu w hodowli na podłożu zubożonym (podłoże ryżowe) pod szkiełkiem nakrywkowym charakterystycznych zarodników przetrwalnikowych ? chlamidospor. Drugą metodą jest wykonanie testu filamentacji (ang. germ tube test), który polega na inkubacji komórek C. albicans w surowicy przez 2-3 godziny w temperaturze 37 °C. Po tym czasie komórki ?kiełkują? tworząc rostki, które w przeciwieństwie do tworzonych pączków lub pseudogrzybni nie są oddzielone ścianą komórkową. Powyższe testy nie pozwalają na różnicowanie C. albicans od C. dubliniensis dlatego potrzebne są dalsze testy najczęściej auksanograficzne.

Testy serologiczne

Testy serologiczne wykorzystywane są do wstępnej diagnostyki zakażeń narządowych i uogólnionych oraz do monitorowania skuteczności leczenia. Nie pozwalają jednak na jednoznaczne określenie gatunku.

Diagnostyka oparta o metodę qPCR (reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym)

Metoda pozwala zidentyfikować poszczególne gatunki grzybów z rodzaju Candida (albicans, tropicalis, glabrata, krusei, para-ortho- metapsilosis) oraz określić ich liczebność, a w przypadku zakażeń mieszanych podaje odsetkowy udział poszczególnych gatunków grzybów w pobranej od pacjenta próbce.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans


Jak ustrzec się przed candidą albicans

Z racji tego że grzyb rozwija się w naszych jelitach, oczywiście należy jeść świadomie i zdrowo, jednak istnieje parę rzeczy których candida w szczególności nie lubi.

Jeśli chodzi o pokarm, to przede wszystkim należy unikać zbyt dużej ilości cukrów prostych w posiłkach - organizm i tak nie trawi ich tak dużo. Pomocne w pozbyciu się grzyba jest też spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (tych zdrowych), czosnek i mikstura wody z sokiem z cytryny. Ponadto, jeżeli jemy owoce (cukry proste) musimy dokładnie przeżuwać, żeby wszystko się strawiło zanim dojdzie do candidy. Jeśli chodzi o antybiotyki, to najlepiej jest ich unikać, ale jeżeli już musimy je przyjmować, to koniecznie wraz z probiotykami.

W zdrowym ciele zdro... nie ma grzyba. Trzeba uważać co się je, jeść tylko nieprzetworzone rzeczy, a wszystko będzie dobrze z Twoimi jelitami - i nie piszę tu tylko o grzybie.


Grzybica candida - definicja

Co wikipedia piszę o "naszej" grzybicy? Oto krótka definicja:

Candida albicans (C.P. Robin) Berkhout ? gatunek grzybów zaliczany do rzędu drożdżaków (Saccharomycetes). Jest to grzyb bezotoczkowy, wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.

Obecność 34 antygenów (zbudowanego głównie z mannanu) pozwala na różnicowanie w obrębie gatunku. Ze względu na różnicę jednego antygenu wyodrębniono C. albicans typ A (który posiada składnik antygenowy o numerze 6) od typu B, który tego składnika nie posiada.

Według analizy rRNA małej podjednostki rybosomu (18S), C. albicans razem z innymi przedstawicielami rodzaju Candida (C. tropicalis, C. parapsilosis i C. viswanathii) tworzy silnie wyodrębnioną od innych patogennych grzybów grupę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans